Guide til akustik på erhvervskontoret

Man kan nemt købe sig fattig i akustikløsninger i bestræbelserne på at forbedre akustikken i sit kontor. Det er nemlig ikke altid nok at købe akustikpaneler. De skal sættes korrekt op og de skal placeres de rigtige steder. Vi har sammen med Makeoffice.dk lavet en guide, der ruster dig til selv at købe dine akustikløsninger – helt uden rådgivning.

Hvad er det akustiske problem?

Inden du kaster dig ud i at købe akustikløsninger, skal du vurdere hvad de akustiske udfordringer er.

Runger det selvom du allerede har sat akustikpaneler op?

Så kan det være at dine akustikpaneler ikke er gode nok eller sat korrekt op. Mange har købt de her trælameller der er påmonteret et sort filtmateriale der er ca. 1 cm tyk. Dette kan sagtens gøre en masse godt for akustikken. Men det er ikke altid nok. Typisk vil anbefalingen nemlig være, at man bruger minimum 4-5 cm tykke akustikmaterialer.

Løsningen kan være, at du tager panelerne ned og monterer dem lidt længere ud fra væggen, så der er mere luft mellem væggen og akustikpanelet. Det kan dog blive nødvendigt at montere et ekstra lag akustikmateriale mellem væg og akustikpanelet.

Er der efterklang eller ekko?

Efterklang, eller i slemme tilfælde ekko, skabes af store og hårde overflader på kontoret. Det er ikke unormalt at have en efterklangstid på 2 sekunder, hvor lyden hænger i luften i 2 sekunder. Det er alt for meget, og skaber et meget dårligt arbejdsmiljø. Man kan dog godt få efterklangstiden ned på et mere acceptabelt niveau på omkring et halvt sekund, hvis man sætter akustikløsninger op.

Efterklang løses bl.a. ved at sætte paneler op der absorberer lyden. Her skal man først kigge på loftet. Hvis det er et hårdt materiale, kan man udskifte det med akustik-fliser til lofter, som fås i mange forskellige designs og farver. Et andet effektivt loft er Troldtekt, som bruges mange steder. Det fås typisk i grå, hvid og sort, og det er lidt rustikt i designet, hvilken ikke altid fungerer i et moderne kontor.

Når der er styr på loftet, og man stadig har akustiske udfordringer, skal man kigge på væggene. Hvis man har et helt almindeligt firkantet rum, skal man starte med at sætte akustikpaneler op på to vægge der mødes i et hjørne. Så vil man uanset hvor lyden starter, få bremset lyden ret effektivt.  

Er lyden flad?

Hvis man kun har flade absorberende akustikplader, kan lyden blive meget flad, fordi al lyden bliver absorberet. Derfor skal man kombinere flade akustikpaneler med det der hedder diffusorer. Det kender man fra lydstudier, hvor der er de her firkantede klodser i forskellige størrelser og længder, som spreder lyden i flere retninger.

På et almindeligt kontor kan man typisk nøjes med naturlige diffusorer. Det kan være planter (ægte eller i plast), møbler eller en bogreol. Jo mere inventar man har, jo mere vil lyden blive delt op, så det ikke giver ekko eller efterklang.

Hvis naturlige diffusorer ikke er nok, kan du købe akustikpaneler med former lavet til at sprede lyden.

Når du skal bestille akustikmaterialer, skal du først kigge på hvor effektivt det absorberer og diffuserer lyden, og derefter vælge tekstiler og farver, som gør at det passer ind i indretningen.